آخرین اخبارگوناگون
علت لرزش فرمان خودرو به موقع ترمزگیری و سرعتهای بالا چیست؟
لرزش فرمان خودرو در هنگام گرفتن ترمز و یا در سرعتهای بالا، موضوعی است که رانندگان بسیاری را درگیر خود کرده است. ممکن است شما هم زمانی که در حال رانندگی هستید لرزش فرمان را حس کنید پس با ما در این مقاله همراه شوید تا ببینید دلیل این اتفاق چیست و برای جلوگیری از آن چه اقداماتی را باید انجام دهیم.
نگهداری صحیح خودرو یکی از مهمترین مواردی است که هر رانندهای باید بدان توجه داشته باشد مخصوصا در وضعیت اقتصادی فعلی که علاوه بر گران شدن خودرو، هزینه تعمیرات و قطعات یدکی آن نیز سر به فلک کشیدهاند. افزایش دانش و آگاهی در حوزه خودرو و اطلاع از علایم خرابی و یا عدم کارکرد بهینه قطعات و سیستمهای مختلف خودرو، میتواند تاثیر بسیار شگرفی در افزایش طول عمر خودرو و کاهش هزینههای نگهداری آن داشته باشد. در این مقاله بر آن هستیم تا اندکی بر دانش خودرویی شما افزوده شود پس با ما همراه باشید.
شاید برای شما نیز پیش آمده باشد که فرمان خودرو گهگاه دچار لرزش شود؛ این امر میتواند دلایل متفاوتی داشته باشید که برای رفع آن در گام اول باید تشخیص دهید که این لرزش بیشتر در چه مواقعی رخ میدهد. در ادامه به بررسی این موارد میپردازیم.
علت لرزش فرمان در هنگام ترمز
لرزش به هنگام گرفتن ترمز یکی از موارد رایج لرزش فرمان خودرو است که میتواند باعث آزردگی خاطر راننده شود. این مسئله میتواند دلایل متعددی داشته باشد:
1- لرزش فرمان بدلیل مشکل در روتورهای ترمز
مکانیزم ترمزگیری به این صورت است که با فشردن پدال ترمز، لنت ترمز به دیسکهایی میچسبد و در اثر اصطکلاک به وجود آمده انرژی جنبشی خودرو به صورت گرما تلف میشود؛ این دیسکها همان روتورهای ترمز هستند.
در هر بار ترمزگیری مقدار زیادی گرما در این روتورها تلف میشود که همین امر باعث میشود ضخامت آنها کاهش یابد که این امر باعث کاهش کارآیی روتورها میشود در نتیجه زمانی که ترمز را میگیرید مخصوصا در سرعتهای بالا، روتورها دچار لرزش شده و این لرزش به فرمان منتقل میشود.
2- تاب داشتن دیسک ترمز:
تاب داشتن دیسک ترمز باعث میشود که اتصال مناسبی بین لنتها و دیسک وجود نداشته باشد در نتیجه این تاب به لنت ترمز و در نهایت به فرمان منتقل شود.
3- خرابی کالیپر ترمز
اتصال لنتهای ترمز به روتورها از طریق کالیپرها انجام میشود بدین ترتیب که در داخل کالیپرها دو صفحه فلزی وجود دارند که نیروی لنتها را به روتورها اعمال میکنند. در واقع این کالیپرها هستند که وظیفه ایجاد اصطکاک بین روتور و لنت را بر عهده دارند؛ حال چنانچه کالیپرها دچار مشکل شده باشند تماس یکنواختی بین لنتها و روتورها ایجاد نشده و در نتیجه منجر به ایجاد لرزش میشود که این لرزش در زیر دستان شما و روی فرمان خود را نشان میدهد.
4- سفت شدن ترمز
در حالت کارکرد عادی سیستم ترمز، با یک فشار معمولی پدال ترمز به سمت پایین حرکت میکند حال چنانچه پدال ترمز خودرو سفت بوده و یا به اصطلاح چوب شود میتواند موجب لرزش فرمان خودرو شود.
5-مشکلات سیستم تعلیق
یکی از دلایل لرزش فرمان به هنگام ترمزگیری میتواند ناشی از خرابی سیستم تعلیق باشد که تشخیص این امر فقط از عهده یک مکانیک خبره برمیآید.
لرزش فرمان در سرعتهای بالا
یکی دیگر از موارد شایع لرزش فرمان خودرو، لرزش در سرعتهای بالا است که میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
1-بالانس نبودن چرخها
عدم تعادل در چرخها، باعث ایجاد فشار نامتعادل بر روی چرخها شده و با افزایش سرعت خودرو، راننده احساس لرزش در فرمان خودرو و در موارد شدیدتر حتی احساس لرزش در کابین خودرو را خواهد داشت.
2- خرابی بلبرینگها
خرابی بلبرینگهای یکی دیگر از عواملی است که میتواند لرزش فرمان خودرو را در پی داشته باشد. خرابی بلبرینگها عمدتا صدای خاصی دارد و خود شما نیز شاید بتوانید این موضوع را تشخیص دهید.
3-تنظیم نبودن فرمان
تنظیم بودن فرمان به معنای برابر بودن اندازه دهانه جلو و عقب چرخها است. فارغ از لرزش فرمان، بهتر است حداقل سالی یکبار تنظیم فرمان انجام دهید چرا که عدم میزان بودن فرمان میتواند خرابیهای جدیتر را به وجود آورده و هزینههای گزافی را به شما تحمیل کند.
4- خرابی میل تعادل
همانطور که از اسم این قطعه بر میآید وظیفه ایجاد تعادل را بر عهده داشته و جهت تقیسم نیرو بین چرخها مورد استفاده قرار میگیرد. تقسیم نامتعادل نیرو بین چرخها، علاوه بر فرسایش نامتعادل چرخها باعث ایجاد لرزش در فرمان میشود.
5-خرابی کمکفنرها
کمکفنرها یکی از حیاتیترین قطعات سیستم تعلیق بوده و به مانند خط مقدم در جهت گرفتن دستاندازها و ناهمواریهای جاده عمل میکنند. خرابی یا فرسودگی کمکفنرها، باعث انتقال لرزشهای جاده به سیستم فرمان و در نهایت غربیلک فرمان میشود.
6- خرابی میل فرمان:
میل فرمان معیوب، منجر به سایش نامتعادل چرخها و در نتیجه عدم تعادل در چرخها میشود. عدم تعادل در چرخها نیز، لرزش فرمان را در پی دارد. شایان ذکر است خرابی میل فرمان حتی میتواند باعث بریدن فرمان نیز بشود.
7-شل بودن اتصالات چرخها
گاهی شل بودن پیچهای چرخ و سایر اتصالات باعث لرزش فرمان میشود که یا یک آچارکشی این موضوع قابل رفع است.
8-خرابی سیبک
سیبک یک کره فلزی به همراه یک بازو است که فرمانپذیری خودرو، تا حدود زیادی به عملکرد آن وابسته است؛ در واقع، چرخش فرمان از طریق سیبک به چرخها منتقل میشود. چنانچه سیبک خراب شده و یا دارای لقی بیش از حد باشد؛ میتواند منجر به لرزش فرمان شود.
9-خرابی شاسی خودرو
چنانچه شاسی خودرو به هر دلیلی (اغلب تصادف) دچار مشکل شده باشد این مشکلات صرفا منتهی به شاسی نبوده بلکه باعث معیوب شدن جلوبندی و سیستم تعلیق نیز میشوند. جلوبندی و از جمله سیستم تعلیق ارتباط تنگاتنگی با سیستم فرمان دارد و خرابی آن مشکلاتی را در سیستم فرمان به وجود خواهد آورد که یکی از این مشکلات لرزش در فرمان خودرو است.
موارد فوق جزء شایعترین عوامل ایجاد لرزش در فرمان اتومبیل بوده و همواره باید مراقب این موارد باشید. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که گهگاه فرمان خودرو فقط در یک محدوده سرعت خاص مثلا بین 90 تا 100 کیلومتر بر ساعت دچار لرزش بوده و در سرعتهای بالاتر یا پایینتر لرزشی وجود ندارد که این امر عمدتا ناشی از عدم تعادل چرخها بوده و در این سرعتها، لرزش به فرمان منتقل میشود. این مورد آنچنان که باید جدی نیست و با ایجاد تعادل بین چرخها قابل رفع است ولیکن اگر لرزش فرمان شروع شده و متوقف نمیشود حتما باید به یک مکانیک ماهر مراجعه کنید.
منبع: همراه مکانیک