آخرین اخبار
راهنمای خرید سیستم حرفه ای صوتی برای خودرو
لذت بردن از رانندگی تنها به قدرت موتور و تواناییهای فنی خودرو یا وسیلهنقلیه محدود نمیشود، گاهی تجهیزات جانبی میتوانند چنان تاثیرگذار باشند که لذت رانندگی را دوچندان کنند. یکی از این تجهیزات، سیستمهای صوتی و تصویری هستند که برخی کمپانیهای مطرح خودروسازی برای جلبتوجه بیشتر مشتریان خود، اقدام به همکاری با برندهای معتبر در این زمینه میکنند.
علاوهبر این همکاریها، بازار دیگری خارج از حیطه خودروسازی وجود دارد که بهصورت تخصصی به این موضوع میپردازد. بازار سیستمهای صوتی خودرو یکی از جذابترین بازارهای لوازم جانبی است. بازاری با محصولات متنوع و برندهای مختلف كه هر روز با عرضه قطعات و تجهیزات جدیدتر بر جذابیتهای آن افزوده میشود. با کمی گشتوگذار در مراکز خریدو فروش این محصولات، میتوان به این موضوع پی برد که بسیاری حاضرند مبالغ بسیار زیادی را بپردازند تا خودروی خود را به یک سالن اجرای موسیقی تبدیل کنند و از رانندگی خود به همراه صدایی واضح، شفاف و دلنشین لذت ببرند.
در بازار تجهیزات صوتی و تصویری خودرو، برندهای مختلفی مانند pioneer،kenwoo،jvc، sony، alpine و… وجود دارند که در این بین pioneer سهم بسیار بزرگی از سیستمهای صوتی و تصویری خودرو را به خود اختصاص داده است. محصولات این برند در سریهای مختلف (از سیستمهای سیدی پلیر گرفته تا سیستم in-dash که به صفحه نمایش مجهز هستند) جزو برترینهای بازار بهحساب میآیند. علت آنرا هم میتوان شناخت کافی این برند توسط مردم دانست. این برند در حال حاضر حدود 70 درصد بازار سیستمهای صوتی و تصویری را به خود اختصاص داده است. محصولات پایونیر در زمینه دستگاههای پخش مختص کسانی است که دنبال کیفیت و وضوح بالای صدا هستند، همچنین در زمینه باند و سابووفر نیز برند کنوود حرفهای زیادی برای گفتن دارد. به همین خاطر اغلب کسانی که روی خودروی خود سیستم صوتی حرفهای نصب میکنند، از این سیستم ترکیبی استفاده میکنند تا نتیجه کارشان بسیار باکیفیت شود.
آشنایی با سیستمهای صوتی موجود
بهطور کلی سیستمهای صوتی و تصویری موجود در بازار به گروههای خاصی دستهبندی میشوند. دسته اول که از قدیمیترینهای بازار هستند، سیستمهای CD/DVD PLAYER بوده که برخی از این دستگاهها به خروجی تلویزیون نیز مجهزند. دسته دوم سیستمهای بلوتوثی هستند که زمانی مخاطبان زیادی داشتند. شیوه کار این سیستمها به گونهای است که کاربر، موسیقی یا فایل صوتی دلخواه را از گوشی به سیستم صوتی بلوتوث میکند و به آن گوش میدهد. البته سیستمهای بلوتوثی به دلیل کیفیت و وضوح اندک صدا چندان مخاطب ندارند. تکنولوژی USB FLASH، پس از تکنولوژی بلوتوث به بازار آمد.
این تکنولوژی، انقلاب عظیمی در عرصه سیستمهای صوتی خودرو بود، چراکه حجم اطلاعات در CD،DVD کم بوده و اینک با ورود تکنولوژی FLASH این محدودیت تا حدود زیادی رفع شده، اما این تکنولوژی هم دارای نواقصی است، سیستمهای مبتنی بر FLASH تنها FLASHهایی تا ظرفیت هشت گیگابایت را در صورتی که تنها چهار گیگابایت از حجم کلی پر باشد پشتیبانی میکردند، در غیراینصورت سیستم هنگ میکرد، از طرفی هنگام تعویض دنده، دستگاه قطع میشد. به همین دلیل PIONEER سیستمهای FLASH را که از داخل داشبورد نصب میشدند به بازار عرضه کرد و پس از آن جدیدترین نسل سیستمهای صوتی خودرو که از کارتهای SD و از MINI SD نیز پشتیبانی میکنند، به بازار عرضه شدند.
البته بیشتر این تکنولوژیها قابلیت اتصال به صفحه نمایش دارند. اما تجربه ثابت کرده است بیشتر افرادی که دنبال سیستمهای حرفهای هستند سراغ نمونههای صفحهنمایشدار یا IN-DASH نمیروند. زیرا تجهیز سیستم به صفحه نمایش کیفیت و وضوح صدا را کاهش میدهد. ذکر این نکته هم لازم است که اکثر محصولات جدید در این زمینه قابلیت اتصال به محصولاتی مانند آیفون و آیپد اپل را نیز دارند.
برای انتخاب درست چه باید کرد؟
در ابتدا برای انتخاب و خرید یک سیستم صوتی باید به قیمت و همچنین بودجه خود توجه کنید. پس از آن به برند دستگاه موردنظر باید اهمیت داد. البته نباید متعصبانه در مورد خرید برندی خاص تصمیم گرفت، زیرا ممکن است یک برند یا مدل قدیمیتر پاسخگوی نیاز شما باشد که در اینصورت با پرداخت مبلغی کمتر میتوانید صاحب یک سیستم صوتی خوب شوید. پس توجه به نیاز خود از یک سیستم صوتی نیز مسئله مهم دیگری است که هنگام خرید باید به آن توجه کنید در بازار سیستمهای صوتی خودرو، اختلاف قیمت زیادی بین مدل و برندهای گوناگون وجود دارد و همچنین تجهیزات جانبی مانند سابووفر، باند و… گاه قیمتی به مراتب بالاتر از سیستم پخش خودرو دارند، به همین دلیل در ابتدای امر باید از میان برندهای مختلف موجود در بازار یک برند را مدنظر قرار دهید و مهمتر از آن میزان بودجه مورد نظر را دقیقا مشخص کنید.
گاه اضافه کردن یک باند یا ساب و… ممکن است قیمت سیستم مورد نظر شما را حدود دو تا سه برابر و حتی گاه بیشتر تغییر دهد. پس قبل از خرید، تمام جوانب را بسنجید و بعد انتخاب کنید. همچنین در مواجهه با تکنولوژیهای گوناگون بهکار رفته در دستگاهها هوشمندانه برخورد کنید. برای اینکار، قبل از خرید اطلاعاتی در اینباره با جستوجو کردن در اینترنت و پرسوجو ازکسانی که در این زمینه سررشته دارند، کسب کنید تا هنگام خرید دچار سردرگمی نشوید. نوع کاربری خود از دستگاه موردنظرتان را قبل از خرید مشخص کنید. مثلا اگر فقط بهدنبال صدا هستید ،سراغ دستگاههای پخشی که تنها قابلیت پخش صدا دارند بروید، و یا اگر تصویر نیز برایتان اهمیت دارد، میتوانید از نمونههایی که دارای صفحه نمایش هستند استفاده کنید، اینجا همه چیز به سلیقه و نظر ما بستگی دارد. پس از خرید و انتخاب سیستم پخش به نوع باند، آمپلیفایر، سابووفر، تیونر، خازن (خازن وسیلهای است که برق را در خود ذخیره میکند و سیستم شما برای جذب برق به صورت مستقیم به باتری مراجعه نمیکند.) و نحوه سیمکشی توجه ویژهای داشته باشید. توجه به نوع باند از آن نظر اهمیت دارد که تنوع باند در بازار زیاد است.
در حال حاضر باندهای گرد و خربزهای با قدرتهای مختلفی در بازار وجود دارند که توان باندهای گرد بسیار کمتر از نمونههای خربزهای موجود در بازار است، همچنین باندهای گرد قابلیت اتصال به آمپلیفایر را ندارند و معمولا در جلوی کابین با قدرت ۱۰ تا ۴۰ وات ارائه میشوند. باندهای خربزهای هم در دو نوع به بازار عرضه میشوند؛ دسته اول باندهایی با توانی کمتر از ۴۰ وات هستند که فقط برای زیبایی در تاقچه خودرو طراحی میشوند و از نظر کارایی با باند گرد تفاوت خاصی ندارند. دسته دوم هم باندهایی با قدرتی میانگین ۱۵۰ تا ۴۰۰ وات هستند که در قسمت عقب کابین خودرو قرار میگیرند. این باندها توانایی اتصال به آمپلیفایر را دارند و کیفیت آنها بالاتر از باندهای معمولی است. کامپوننتها هم دسته دیگری از باندها هستند که از لحاظ ظاهری گرد هستند ولی مانند باندهای خربزهای به آمپلیفایرها متصل میشوند، ولی توان باندهای خربزهای را ندارند.
در مورد تیوترها هم باید بگوییم که تیوترها نیز باندهای کوچکی هستند که فقط قابلیت پخش صدای Mid یا همان صدای بسیار ریز را دارند و از آنها موسیقی پخش نمیشود. تیوترها اگر در مکان مناسب قرار گیرند به زیباتر شدن موسیقی درحال پخش بسیار کمک میکنند. هرچند این تیوترها در باندهای خربزهای و کامپوننتها وجود دارند اما آنهایی که از کامپوننت بهره نمیبرند با خریداری این تیوترها صدای زیباتری میتوانند داشته باشند. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که برای داشتن سیستم صوتی که قرار است سابووفر و وسایل اضافی دیگر را بر دوش بکشد، وجود آمپلیفایر لازم و ضروری است. آمپلیفایرها با قدرتهای خاصی طراحی میشوند و قابلیت تنظیم دارند.
در حال حاضر آمپلیفایرها در مدلهای دو کانال، چهار کانال و ۶ کانال ارائه میشوند. هرچه تعداد این کانالها زیادتر باشد آمپلیفایر بیشتر قادر خواهد بود وسایل اضافی بر دوش خود کشد. مورد دیگری که باید به آن توجه ویژهای شود، سیمکشی و نوع کابلهای مصرفی است. هرچه در این گزینه معقولانهتر تصمیم بگیرید نتیجه بهتری خواهید گرفت زیرا همین موضوع بهظاهر پیشپا افتاده سهم بسزایی از کیفیت خروجی را برعهده دارد. همیشه از کابلهای ضخیم برای سیمکشی استفاده کنید تا توانایی میزان جریان خروجی دستگاه شما را داشته باشد. نکته آخری که میتوان به آن اشاره کرد، افراد متخصص و قابل اعتماد است. متاسفانه در بازار، محصولات تقلبی زیادی وجود دارد که تنها با جابهجایی چند حرف در نوشتار برند بهصورت کاملا ماهرانه بستهبندی شده و بهجای برند اصلی فروخته میشوند. معمولا این دستگاهها برندهای متفرقهای هستند که از کیفیت خوبی برخوردار نیستند.
روزنامه دنیای خودرو-آرمین محسنی