آخرین اخبار
استقبال از پیشنهاد ترکیه برای ترانزیت کالا به مقصد کشورهای حاشیه خلیج
مدیرکل ترانزیت سازمان راهداری با بیان اینکه عبور کالا از کریدورهای ترانزیتی کشور برای ما درآمدزا است، درباره پیشنهاد ترکیه برای عبور ترانزیتی از ایران و بندر بوشهر برای رسیدن به خلیج فارس گفت: ترکها از همین امروز میتوانند از مسیر ترانزیتی ایران استفاده کنند و البته باید هزینه آن را هم طبق قوانین ما بپردازند.
به گزارش کارنت به نقل از فارس، چندی پیش رئیس اتحادیه ترابری بینالمللی ترکیه اعلام کرد شرکتهای لجستیکی ترکیه از 23 آوریل (سوم اردیبهشت 94) به جای عبور از مصر، برای سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس از مسیر ترانزیتی ایران استفاده خواهند کرد و توافق کردهاند که از مسیر ترانزیتی ایران عبور کنند. این اتفاق پس از آن افتاد که مصر از تمدید قرارداد ترانزیت خود با ترکیه خودداری کرد.
در این راستا موضوع را از مدیرکل دفتر ترانزیت و پایانههای مرزی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای پیگیری کردیم.
محمدجواد عطرچیان گفت که از پیشنهاد بخش حمل و نقل بینالمللی ترکیه برای استفاده از مسیر ترانزیتی ایران و بندر بوشهر برای رسیدن به کشورهای عربی و خلیج فارس استقبال میکنیم، اما فعلاً کشور ترکیه هیچ مذاکرهای با ما درباره عبور ترانزیتی از ایران و بندر بوشهر نداشته است.
وی ادامه داد: احتمالاً ترکها برای رسیدن به خلیج فارس قصد دارند از محل بندر بوشهر و استفاده از کشتیهای رولآن استفاده کنند (کشتی رول آن/رول آف Roll-on/roll-off به وسیلهٔ نقلیهٔ آبی گویند که وظیفهٔ حملونقل و جابهجایی وسایل نقلیهٔ زمینی چرخدار مثل اتومبیلها، ماشینهای سنگین، تریلر و واگنها را دارد که به داخل کشتی رانده میشوند) و ظاهراً کشور ترکیه قصد دارد که دیگر از مسیر کانال سوئز به دلیل قیمت بالا استفاده نکند.
مدیرکل دفتر ترانزیت و پایانههای مرزی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای بیان کرد: ترکها فعلاً مذاکرهای در این باره با ما نداشتهاند، اما اگر تقاضای انعقاد قرارداد داشته باشند حتماً استقبال میکنیم و هر کشور دیگری هم که بخواهد از مسیر ترانزیتی ایران برای عبور کالاهای خود استفاده کند، قطعاً با استقبال ایران مواجه میشود.
وی با بیان اینکه ترانزیت و عبور کالاها از کریدورهای ترانزیتی کشور برای ما درآمدزا است، اظهار داشت: ترکها از همین امروز هم میتوانند از مسیر ترانزیتی ما استفاده کنند و البته باید هزینههای آن را هم طبق قوانین ما بپردازند و قطعاً ما استقبال میکنیم.
عطرچیان بیان کرد: رویکرد جدید و جدی وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، بهرهمندی از توانمندی بخش خصوصی و صاحبان شرکتهای حمل و نقل بینالمللی و تشکلهای صنفی مربوطه که در زمینه ترانزیت نقشآفرینی بسیار مناسبی داشتهاند، است.
مدیرکل دفتر ترانزیت و پایانههای مرزی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای با اشاره به تلاش ایران برای افزایش هرچه بیشتر سهم ترانزیت در منطقه، افزود: جمهوری اسلامی ایران میتواند قطب ترانزیت منطقه باشد، بنابراین شناسایی ظرفیتهای منطقهای و برقراری روابط دیپلماسی بین کشورهای همسایه و منطقه آسیا در دستور کار قرار گرفته است تا با رشد و توسعه قابلیتهای موجود و با مدیریت صحیح، روند ترانزیت روز به روز رشد بیشتری داشته باشد.
پیش از این «فاتح سنر» رئیس اتحادیه ترابری بینالمللی ترکیه گفته بود که شرکتهای لجستیکی ترکیه از 23 آوریل (سوم اردیبهشت 94) به جای عبور از مصر برای سفر به کشورهای حاشیه خلیج فارس از مسیر ترانزیتی ایران استفاده خواهند کرد.
این بدان دلیل است که مقامات مصر اعلام کردهاند که توافق میان ترکیه و مصر شرکتهای ترکیهای را قادر میساخت تا با استفاده از کشتیهای مخصوص حمل محمولههای چرخدار به بندر الکساندریا و پس از آن از طریق جاده به کشورهای عربی دسترسی پیدا کنند، تمدید نخواهند کرد.
پایان یافتن مهلت توافق ترکیه و مصر در 23 آوریل، شرکتهای لجستیکی ترکیه را مجبور کرده است تا مسیرهای جایگزینی بیابند.
بنا به گفته فاتح سنر، ترکیه در حال بررسی دو مسیر جایگزین است؛ اول انتقال کامیونهای ترک به وسیله کشتی «رول آن» از طریق کانال سوئز بدون استفاده از مسیر خشکی مصر و دوم مسیر ترانزیتی جدید ایران که حمل با کشتی «رول آن» را شامل میشود و انتظار میرود که هزینهها با این مسیر به نصف کاهش یابد.
به گفته رئیس اتحادیه ترابری بینالمللی ترکیه جایگزین نخست (مسیر کانال سوئز) حدود یکهزار دلار گرانتر از مسیر کنونی هزینه دارد اما زمان سفر به میزان قابل توجهی کمتر است که انتقالدهندگان را قادر میسازد تا محمولههای خود را با انواع کالاها متنوع سازند.
اما با این حال ظاهراً ترکها نمیخواهند که تلاشهای خود را تنها بر یک مسیر متمرکز کنند، بنا به گفته سنر، مسیر ایران که از پایانه گمرکی گوربولاک ترکیه در مرز ایران میگذرد و به بندر بوشهر میرسد و سپس با استفاده از کشتی رول آن به بنادر کشورهای عربی میرسد، جایگزین دوم و ارزانتر است.
البته سنر مدعی شده است که ما توافق کردهایم که از مسیر ترانزیتی ایران عبور کنیم و هزینهای بیشتر به آنها نمیپردازیم، مسیر به سمت بندر بوشهر ایران و عبور از قطر و دبی از طریق کشتی رولآن راه حلی است که هزینهها را نصف میکند و مذاکرات در این زمینه را آغاز کردهایم. تاکنون هیچ مانعی برای استفاده از این مسیر وجود ندارد، ما تنها مذاکره میکنیم تا ظرفیت این مسیر را با اقداماتی نظیر افزایش کشتیهای رولآن تقویت کنیم، حتی اکنون کامیونهای ما از این مسیر استفاده میکنند.
کشور ایران به عنوان چهارراه ترانزیتی دنیا، موقعیت استراتژیکی مناسبی برای جذب بارهای ترانزیتی کشورها و کسب درآمد مطلوب دارد و رشد عبور ترانزیت از کشور موجب افزایش درآمدزایی و مصداق کامل اقتصاد مقاومتی است.